Balen en Mol reiken elkaar de hand… via de verdwenen bospaadjes

by Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete

MOL/BALEN - Het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete wil samen met Balen en Mol de kleine wandel- en fietswegeltjes in kaart brengen op de grens tussen beide gemeentes. Wil jij hierbij helpen? Neem dan deel aan de gratis vormingswandeling op zondag 13 november om 10u, vertrek aan VC De Kruierie.

Balen en Mol reiken elkaar de hand. Althans, dat proberen ze! Door het stelselmatig verdwijnen van historische bos- en veldpaadjes is het geen eenvoudige opdracht om van Balen naar Mol te wandelen, of omgekeerd. Het project ‘Trage wegen op de grens tussen Mol en Balen’ wil dit veranderen. Wil jij hierbij helpen? Kom dan op zondag 13 november om 10 uur naar vrijetijdscentrum De Kruierie (Bevrijdingsstraat 1) in Balen. Tijdens een ontspannen ‘vormingswandeling’ van 5 kilometer vertellen we hoe de buurgemeenten elkaar de hand kunnen reiken.

De afgelopen decennia zijn jammer genoeg tal van historische jaagpaden, boswegels, voet- en buurtwegen,… die Mol en Balen met elkaar verbonden, verdwenen of in de vergetelheid geraakt. Dit maakt het op talrijke plaatsen voor voetgangers moeilijk - of zelfs onmogelijk - om van Mol naar Balen te wandelen, en omgekeerd. Ook de komst van de Zuiderring meer dan 20 jaar geleden was in dit opzicht geen zegen voor de wandelliefhebbers. Concreet spreken we over de trage verbindingen in de gehuchten Wezel, Gompel en Heidehuizen in Mol én Wezel, Rosselaar, Heike, Rijsberg in Balen.

Waar liggen de knelpunten?
In samenwerking met het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete willen Mol en Balen de trage wegen tussen beide gemeenten herwaarderen. Dit project start eerst met het inventariseren van de bestaande situatie én het in kaart brengen van de knelpunten. En daar kan elke wandelliefhebber bij helpen. Mogelijke knelpunten zijn natte stukken, grachten, ondoordringbare vegetatie, ontbrekende wandelbruggetjes,…

Help mee inventariseren!
Om vrijwilligers op weg te helpen met deze inventarisatietaak, organiseren ze op zondagvoormiddag 13 november een ‘vormingswandeling’ van ongeveer 5 kilometer. Tijdens deze ontspannen wandeling wordt het project toegelicht én leer je hoe jij een bijdrage kan leveren om de trage wegen mee in kaart te brengen.

Wil je meewandelen?
Meld dan je deelname aan Charlotte Corthals van het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete via 014 85 25 15 of charlotte.corthals@rlkgn.be.

Meer info: Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete vzw, 014 85 25 14, charlotte.corthals@rlkgn.be