Bedeling gratis gele container bij elk Mols gezin in 2017

by Gemeente Mol

MOL -  In de tweede helft van 2017 start de gemeente Mol met de bedeling van gele containers voor papier en karton. Begin 2019 zou ieder Kempens gezin een gratis papiercontainer moeten ontvangen hebben. De papierophaling blijft gratis. Ook voor de containers wordt niets aangerekend.

Dit najaar start IOK met de bedeling van de lang verwachte gele containers voor papier en karton. Ieder Kempens gezin krijgt een gratis papiercontainer. Met 29 gemeenten in het IOK-werkingsgebied en meer dan een half miljoen Kempenaren, vergt dit een gefaseerde aanpak. De gemeenten die dit najaar als eerste aan de beurt komen zijn: Hulshout, Vorselaar, Herenthout, Heist-op-den-Berg en Westerlo. In Retie wordt dit najaar DIFTAR ingevoerd en de papiercontainers worden daar op hetzelfde moment bedeeld als de grijze containers. De gemeente Mol is in fase 3 aan de beurt, en dit is de tweede helft van 2017.

Niets dan voordelen

Een papiercontainer heeft niets dan voordelen. De container heeft een deksel zodat papier en karton voortaan ook buiten kunnen gestockeerd worden. De straten blijven vrij van rondvliegend of nat papier en karton als het op de dag van de ophaling hard waait of regent. Het is bovendien gemakkelijker om de containers op wielen buiten te zetten. Ook voor de ophalers is het een grote verbetering. Zij heffen nu tot 10 ton papier en karton tijdens één ophaalronde.

Maatwerk

Standaard ontvangt ieder gezin een container van 240 liter. Deze heeft twee keer het volume van een gewone gft-container. De papiercontainer is voldoende groot om papier en karton van een hele maand in te verzamelen. Maar ook maatwerk is mogelijk. Inwoners die geen plaats hebben voor een eigen container kunnen een container delen met de buren. Voor bewoners van appartementen, studio’s en rijhuizen zijn er ook kleine containers van 40 liter beschikbaar. Er zijn ook grote rolcontainers van 1.100 liter als je met meerdere gezinnen een container wilt delen. Ook verenigingen en handelaren kunnen gratis een papiercontainer vragen.

Een papiercontainer is niet verplicht, maar na de bedeling kan er zonder container geen papier meer aangeboden worden. Oud papier mag ook nog steeds gratis naar het containerpark gebracht worden.

Investering van 8 miljoen euro

De financiering van het project, dat verdeeld wordt over vijf fases, gebeurt door IOK Afvalbeheer en gedeeltelijk door de 29 Kempense gemeenten. Het globale investeringsbedrag bedraagt 8 miljoen euro. IOK Afvalbeheer blijft eigenaar van de containers.

Meer info: www.papiercontainer.be