Hand in Hand speelt 100ste keer 'Leven in 3 dagdelen'

"Het is goed dat hij even dut, hij is zo verward tegenwoordig..."

LOMMEL - Dementie houdt veel mensen bezig; iedereen kent wel iemand die er mee te maken heeft. Bovendien kan iedereen het krijgen. Krijgen, ja,  want verdienen doet niemand het!

Een toneelstuk over dementie?

Juli 2013, de gemeente Bladel (Nl) wil een dementievriendelijke gemeente worden en vraagt of de toneelvereniging “Eenakter” in Hapert er geen toneelstuk over wil spelen. Zonder veel nadenken stelt Rita Scheelen voor er een te schrijven. Als de repetities beginnen, zijn er 7 opvoeringen gepland. Na de première, in februari 2014, zijn het er 16. In Nederland lopen de voorstellingen als een trein. Gelukkig is er een dubbele bezetting voor de drie personages. ‘Leven in 3 dagdelen’ ontroert in elke voorstelling mensen tot tranen toe. Maar naar het gevoel van de schrijfster ontbreekt er nog een eindmonoloog.

Door omstandigheden komt er pas in 2015 met toneelvereniging ‘Hand in Hand’ Lommel ook een “Vlaamse” bezetting voor ‘Leven in 3 dagdelen’ met een 4de dagdeel. De première was in Sint-Truiden op 15 september en nu op 1 december 2016 spelen ze de 100ste voorstelling voor De Eerste Lijn in Beringen.

Wie zit daar nu op te wachten?

Niemand, denk je dan. En toch hebben meer dan 4000 mensen 'Leven in 3 dagdelen ' gezien. Ze hebben er niet van 'genoten' maar het heeft hen ontroert, geraakt, een spiegel voor gehouden en getroost. Er is gelachen en geweend. Sommige toeschouwers hadden geen idee over dementie, anderen zagen het leven zoals zij het kennen. Het zijn witte raven die onbewogen buitengegaan zijn!

En nu?

Voor de spelers is dit ook buitengewoon. Hoe dikwijls kan je in het amateurtheater een stuk 100 keer spelen? Ze zijn nog niet uitgespeeld: zowel in Nederland als in Vlaanderen staan er nog uitvoeringen geprogrammeerd in 2017. Zolang de twaalf spelers enthousiast zijn, blijft 'Leven in 3 dagdelen' op de affiche staan. Over dementie zijn mensen nog lang niet uitgepraat.