Iedereen steekt de handen uit de mouwen na noodweer

by Stad Lommel

LOMMEL - Lommel werd gisteren getroffen door een ongezien noodweer. De brandweer kreeg meer dan 500 oproepen van wateroverlast binnen. De hulpdiensten zijn met man en macht in de weer om gebouwen leeg te pompen voorrang gegeven wordt aan volledig ondergelopen kelders en ernstige schadegevallen.
Desalniettemin is er veel meer overlast dan de meldingen bij de brandweer, naar schatting 1.000 tot 1.500 gebouwen zullen getroffen zijn door wateroverlast. We merken dat de mensen zelf de handen uit de mouwen steken en kelders zelf leegpompen.

“Ik ben fier op de Lommelaars dat ze zelf initiatief nemen zodat de hulpdiensten enigszins ontlast worden”, stelt burgemeester Peter Vanvelthoven. “Getroffenen steken zelf de handen uit de mouwen en tonen hierbij hun zelfredzaamheid. Leerlingen van Provil en Campus Mercurius helpen de brandweer met het vullen van zandzakjes. Deze hulp is erg welkom!”

Melden waterschade
Mensen kunnen aan de balie van het Huis van de Stad terecht om hun waterschade door te geven. Dat kan ter plaatse of telefonisch: 011/399 799. Wat geef je door? Naam, adres, telefoonnummer, de aard van de schade en een voorlopige raming van het schadebedrag. Nog geen foto’s of ander bewijsmateriaal. Het is belangrijk dat mensen foto’s nemen, maar ze moeten die ons nog niet bezorgen. Wel eventueel bij hun eigen verzekeringsmaatschappij.

Mensen moet ook hun eigen brandverzekering contacteren. We weten nog niet of het noodweer van gisteren erkend zal worden als ramp. Dat kan nog maanden duren. Daarom is het belangrijk dat je dit invult.

De gegevens over de schade kan ook doorgeven worden via www.lommel.be/waterschade. De diensten in het Huis van de Stad verzamelen alle gegevens en bezorgen deze aan het rampenfonds voor het erkenningsdossier.

Gratis zandzakjes en afval naar het containerpark
We willen nog benadrukken dat mensen in het Huis van de Stad terecht kunnen om een overzicht van de schade door te geven. Voor noodhulp blijf je contact opnemen met de brandweer (011/ 54 29 00). De hulpdiensten zullen je zo snel mogelijk helpen, al moet rekening gehouden worden met wachttijden. Je kan nog altijd gratis zandzakjes komen afhalen in de kazerne.

Tenslotte nog dit: Limburg.net onderzoekt momenteel hoe mensen hun afval -zoals hout en grof vuil-, dat door de waterschade is ontstaan, zo vlot mogelijk kunnen binnenbrengen op het recyclagepark. Maar opgepast, vooraleer men spullen weggooit, hou ook hier rekening met het verzekeringsdossier.