Inhuldiging rolstoelfiets WZC Ter Vest door Boonen & Vekemans

by Gemeente Balen

BALEN - Op donderdag 17 november werd de nieuw aangekochte rolstoelfiets officieel in gebruik genomen worden door de bewoners van woonzorgcentrum Ter Vest, in aanwezigheid van de peter en meter van dit initiatief, namelijk Tom Boonen (Balense wielerheld) en Anisha Vekemans (Balense wielrenster op Olympische Spelen in Rio).

Fietsen Zonder Leeftijd
Afgelopen mei koos Fietsberaad Vlaanderen en Mobiel 21 het Balense woonzorgcentrum Ter Vest uit om hun nieuw project ‘Fietsen Zonder Leeftijd’ voor te stellen. Het idee achter dit project was om minder mobiele mensen ook de kans te geven om buiten te komen en de wind in hun haren te laten voelen. Zij stelden toen een proefversie van een uitgebouwde bakfiets (‘riksja’) voor.

De bewoners van woonzorgcentrum Ter Vest die deze speciale fiets mochten testen, waren direct zeer enthousiast. Het OCMW van Balen en het woonzorgcentrum Ter Vest waren dan ook onmiddellijk geïnteresseerd om zo’n fiets, eenmaal die op punt stond, aan te schaffen.

Met de steun van Cera Foundation en Orthomed
Het OCMW van Balen heeft mede dankzij de bijkomende steun van Cera Foundation en Orthomed zo’n rolstoelfiets voor het woonzorgcentrum kunnen aankopen. Nu kunnen de bewoners terug het fietsgevoel ervaren en volop genieten van ‘de wind in hun haren’. Deze minder mobiele mensen kunnen nog eens andere plekjes ontdekken en, indien mogelijk, ook terugkeren naar de buurt waar de ouderen zijn opgegroeid.

Cera Foundation is een organisatie die investeert in welvaart en welzijn. Samen met hun vennoten steunen zij jaarlijks de realisatie van diverse projecten. Woonzorgcentrum Ter Vest is zeer blij dat zij dit project van de rolstoelfiets hebben uitgekozen.

Dementie in het straatbeeld
Tegelijk brengt men zo dementie en ouderdom bewust in het straatbeeld. Omdat mensen steeds ouder worden, zal men ook meer met dementie te maken krijgen. Velen weten niet wat de ziekte met je doet. En door dit initiatief brengt men personen met dementie meer in het straatbeeld en zullen deze mensen beter begrepen worden.

Wederzijds genot
De rolstoelfiets brengt generaties samen. De bestuurder kan luisteren naar de verhalen die de ouderen te vertellen hebben en ervaart het plezier van die de ouderen beleven. Ook bezoekers kunnen hun familieleden zo meenemen voor een korte tocht of een bezoek aan de kapper.

Voor de ouderen is de fietstocht een manier om herinneringen op te halen als ze langs bekende plaatsen fietsen bijvoorbeeld, of om gewoon te kunnen genieten van de natuur. Het brengt rusthuisbewoners buiten zodat ze opnieuw kunnen genieten van het leven in het dorp. Kortom, iedereen geniet ervan.