Jaarlijkse plechtigheid Carabiniers & Dragonders

by Gemeente Arendonk

ARENDONK - Op zondag 8 mei 2016 vindt de 76ste jaarlijkse plechtigheid van Carabiniers en Dragonders plaats. Een bloemenhulde (09.45 uur) aan het standbeeld op het marktplein en een optocht naar de Voorheide worden gevolgd door een H. mis in de kerk van de Voorheide (10.30 uur). Rond 11.30 uur is er een plechtigheid aan het militaire kerkhof op het Pelgrimsplein.

Op zondag 22 mei 2016 wordt een gelijkaardige plechtigheid georganiseerd in Mont-Saint-Eloi.

Sinds 1941 herdenken de verbroederingen van de Belgische Carabiniers, Franse Dragonders en de gemeentebesturen van Mont-Saint-Eloi (Fr.) en Arendonk elk jaar opnieuw de militairen die sneuvelden in Arendonk en Mont-Saint-Eloi in mei 1940.

Als gevolg van de internationale verdragen had het Franse leger (4 RDP) op 11 mei 1940 post gevat tussen de Turnhoutse vaart en Tilburg in de gemeenten Hoge en Lage Mierde. Zij moesten zich die dag terugtrekken achter het kanaal in Arendonk waar de Belgische Carabiniers hadden postgevat. Op 14 mei moesten de Belgische en Franse soldaten de gevechten afbreken tegen een overmachtig Duits leger.

Bij deze hevige gevechten rond brug 5 in die eerste oorlogsdagen van 12 tot 14 mei 1940 sneuvelden veertien Belgische Carabiniers en vijf Franse Dragonders.

Tijdens de latere gevechten rond de Franse stad Arras (één van de eerste tankgevechten uit de 2de wereldoorlog) sneuvelden in de omgeving van Mont-Saint-Eloi meer dan 200 soldaten van het 4 RDP (4de regiment de Dragons Portés).

In 1964 werden de vriendschapsbanden tussen de gemeenten Arendonk en Mont-Saint-Eloi bezegeld met een plechtige verbroedering (‘jumelage’).