Give us a like and we'll keep you in the loop.

Lokaal nieuws gemaakt door de inwoners van Lommel, Mol, Balen, Dessel, Retie en Arendonk.

Maak kennis met ‘Bladman’, de nieuwe medewerker van de gemeente

by Gemeente Mol
by Gemeente Mol

MOL - Vanaf 17 oktober heeft de gemeente er een nieuwe werknemer bij: Bladman. Deze nieuwe collega plaatst de bladkorven. Hij start de week van 24 oktober met het ophalen van de bladeren. Bovendien beantwoordt hij alle praktische vragen over de bladkorven. Met de brochure ‘Help jij Bladman?’ lost de gemeente alle vragen rond bladkorven op voor inwoners die een korf in hun straat krijgen.

Sinds enkele jaren werken we met een objectief bladkorvenplan. Volgens dit plan krijgen straten met laanbomen hoger dan tien meter bladkorven. Tussen elke bladkorf zit een afstand van 50 meter. In de brochure focust bladman op enkele aandachtspunten:

Hoe kan jij Bladman helpen?

  • Je verzamelt de afgevallen bladeren van de laanbomen in de bladkorf.
  • Bij een volle bladkorf leg je de overige bladeren op een hoopje ernaast. Maak geen nieuwe hoopjes tussen twee bladkorven in. Anders krijgt Bladman zijn weekronde niet tijdig afgewerkt.
  • Je gooit alleen bladeren in de bladkorf. Geen takken of ander afval, want dan gaat de bladmobiel stuk.
  • Je laat de bladkorven op hun vaste plaats staan. Om burenruzies te vermijden!

Wat vindt Bladman niet fijn?

  • Extra zelfgemaakte bladkorven. Bladman heeft tijdens zijn weekronde jammer genoeg geen tijd om nog meer bladkorven leeg te maken. Anders blijven andere bladkorven in de kou staan.
  • Huis- tuin en keukenafval in de bladkorven. Daar wordt de bladmobiel ziek van.
  • Verplaatste bladkorven. Zo raakt Bladman helemaal de kluts kwijt.
  • Bladeren uit eigen tuin in de bladkorven, zo krijgt Bladman al zijn werk niet gedaan.

Een lintje voor elke ophaalbeurt

De bladkorven blijven zes weken staan, en ze worden elke week één keer leeggemaakt. Na elke ophaalbeurt hangt Bladman een gekleurd lint aan de boom zodat de bewoners weten wanneer ophalingen plaatsvinden. Het was voor de bewoners niet altijd duidelijk wanneer Bladman was langsgeweest. Met elke week een ander kleurtje, is dit probleem opgelost.

Tekenwedstrijd

Bladman houdt ook van kinderen. Voor hen organiseert hij een tekenwedstrijd. Vanachter in de brochure staat een tekening van Bladman, die kinderen mogen inkleuren met de kleuren van de verschillende linten. Als ze de tekening opsturen, maken ze kans op een leuke prijs in het thema van de bladkorven. Dit kan een moestuin-kit zijn, een kleine kruiwagen, …

Meer info: milieudienst, 014 33 07 35, milieudienst@gemeentemol.be

BROCHURE BLADMAN met tekenwedstrijd