Ondernemersnieuws:Toekennen hinderpremie aan kleine ondernemingen

by Gemeente Balen

BALEN - Het Vlaams Gewest heeft een decreet goedgekeurd over de toekenning van een hinderpremie aan kleine ondernemingen (minder dan 10 werknemers) die ernstige hinder ondervinden van openbare werken in het Vlaams Gewest.

Op 6 september verscheen in het Belgisch Staatsblad het Decreet van 15 juli 2016. Dit decreet betreft de toekenning van een hinderpremie aan kleine ondernemingen die ernstige hinder ondervinden van openbare werken in het Vlaams Gewest.

Door de zesde staatshervorming zijn de gewesten bevoegd voor de inkomenscompensatievergoeding aan zelfstandigen die het slachtoffer zijn van hinder ten gevolge van werken op het openbaar domein. Dit decreet integreert de federale inkomenscompensatievergoeding met de rentetoelage in één hinderpremie met twee luiken, de hinderpremie A en de hinderpremie B.

De hinderpremie A
Deze premie kan voorafgaand aan de ernstige hinder door openbare werken worden toegekend. De hinderpremie A bedraagt 2.000 euro en kan slechts eenmalig over een bepaalde periode toegekend worden.

De hinderpremie B
Hinderpremie B wordt na de start van de ernstige hinder door openbare werken verleend. Deze bedraagt 80 euro per sluitingsdag en wordt toegekend voor een te bepalen maximaal aantal sluitingsdagen en vanaf een te bepalen aantal sluitingsdagen.

Meer info: Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO), tel. 02/553 38 38, hinderopenbarewerken@vlaio.be