Sint-Maarten: locaties & reglement

by Gemeente Retie

RETIE - Op 11 november wordt in de gemeente Retie niet enkel Wapenstilstand gevierd, maar 11 november is ook de feestdag van de patroonheilige, Sint-Martinus.

Tijdens de voormiddag trekken in heel wat gehuchten groepjes kinderen van deur tot deur: het Sint-Maartenlied weerklinkt in het ganse dorp en de zangertjes proberen tijdens hun tocht zoveel mogelijk kleingeld en snoep bij elkaar te sprokkelen.

's Avonds is het gezelligheid troef, want omstreeks 18.00 u. worden dit jaar op 14 locaties de Sint-Maartenvuren ontstoken. Tientallen buurtcomités zijn weken voordien al bezig met het sprokkelen van hout en het bouwen van de grootste Sint-Maartenhoop. Wat en hoe precies? Dat lees je na in het reglement.

De buurtcomités zorgen overal voor een gezellige sfeer en hartverwarmende borrels. De lijst met de exacte locaties van de Sint-Maartenvuren kan je hier terugvinden.

by Gemeente Retie

Tijdens de voormiddag trekken de kinderen van deur tot deur met het Sinte-Mettelied. Ga jij op 11 november ook al zingend op pad? Neem dan zeker je fototoestel mee en stuur jouw foto's door naar www.zing-ze.be. Wie weet wordt Retie bekroond tot zangdorp van de Kempen!

Legende Sint-Marinus:
Sint-Martinus deelde in de vierde eeuw als Romeins soldaat bij de stadspoort van Amiens zijn mantel met een arme. Sindsdien wordt hij geprezen om zijn vrijgevigheid.

In Retie zijn heel wat inwoners een aantal weken van tevoren in de weer om een zo groot mogelijk Sint-Maartenvuur te maken. Na het invallen van de duisternis worden de verschillende vuren ontstoken.

Dit jaar kan je op maar liefst 13 verschillende locaties terecht.

Voor vragen i.v.m. de contactpersonen en de diverse locaties, kan je steeds terecht bij de dienst Toerisme en Informatie, T 014 38 92 37, E informatie@retie.be.