Wateroverlast in Olmen en Schoorheide

by Gemeente Balen

BALEN - Door wateroverlast waren sommige straten in Schoorheide en Olmen volledig afgesloten tot vrijdag 3 juni namiddag. Dijk zal zelfs afgesloten zijn tot na het weekend. Ook fietsers mogen niet door. Verplaats geen wegversperringen en rijd niet door die straten, want dit is erg gevaarlijk.

Door de regenval in Limburg die nu tot bij ons komt en de maatregelen die ze daar nemen, blijft de waterdruk in Balen en Olmen toenemen. Er is regelmatig crisisovereg tussen brandweer, politie en gemeentediensten. Ze doen al het mogelijke om erger te voorkomen en proberen op strategische plaatsen water weg te pompen om de waterdruk te verlagen, vooral aan Hoofdgracht en Grote Nete.

Dijk is afgesloten minstens t.e.m. maandag
Dijk staat nog altijd onder water vanaf de bebouwde kom van Olmen tot aan de bocht. Ook als het water weg is, zal de weg nog een tijdje afgesloten blijven omdat nu al duidelijk is dat de fundering verzadigd is waardoor er schade aan het wegdek kan ontstaan en kans op verzakkingen. Pas als de situatie weer veilig is, wordt de weg weer opengezet.

Fietsers gelieve over de kanaaldijk te fietsen. Passeren langs Dijk is levensgevaarlijk!

Respecteer de straatafsluitingen: auto's beschadigd, politie controleert
Er zijn al auto's die de straatafsluiting negeerden en zich vast hebben gereden en moesten getakeld worden, met ernstige schade aan de wagen tot gevolg. Het is twijfelachtig of de verzekering dergelijke schade vergoed aangezien verbodsborden werden genegeerd.

Zet ook geen straatafsluiting aan de kant: die staan daar niet voor niets ! De gemeentediensten moeten helaas vaststellen dat straatafsluiting regelmatig gewoonweg aan de kant worden geschoven en niet meer worden teruggezet. Dit is levensgevaarlijk ! Op bepaalde plekken staat het water zo hoog dat het onduidelijk is waar de weg en de waterloop is. Op sommige plekken is verdrinkingsgevaar niet ondenkbeeldig als men bijvoorbeeld met de auto in een waterloop glijdt en vastraakt in de modder.

Straal blijft afgesloten vanuit de Watermolenweg (Hulsen).

Volgende wegen zijn volledig afgesloten tot minstens na het weekend voor alle verkeer (ook voor fietsers!):

• Zillendijk
  • Peerluytendijk (gedeeltelijk)
  • Schootstraat - Harkstraat
  • Bruine Kolk (van bocht tot Reigerstraat)
  • Lindestraat

Geen water uit regenwaterput drinken in ondergelopen gebieden
Als je in een ondergelopen gebied woont, gebruik dan geen water uit een regenwaterput voor consumptie tot je het water opnieuw hebt laten controleren.

Wil je overlast melden of zie je ergens een straatafsluiting aan de kant staan?
Bel dan 101.