Zwerfkatten gesignaleerd?

ZWERFKATTEN

DESSEL - De gemeente Dessel heeft sinds vorig jaar in samenwerking met de Desselse Dierenartsen en een aantal vrijwilligers een zwerfkattenproject opgestart.

Zwerfkatten zijn katten die geen eigenaar hebben en die al geruime tijd buiten leven. Ze zijn vaak mensenschuw.

Een haard van zwerfkatten ontstaat meestal door het achterlaten van een niet-gesteriliseerd kat. Op een zeer korte periode kan een grote groep verwilderde katten ontstaan en overlast veroorzaken.

Als preventie voor het probleem van de zwerfkatten doet de gemeente een oproep aan alle eigenaars van katten om deze te laten steriliseren.

Hoe verloop de procedure van het zwerfkattenproject:

• Indien zwerfkatten worden aangetroffen kan men dit melden aan de milieudienst.
  • De milieudienst zal de melding doorgeven aan één van de vrijwilligers die met een vangkooi zullen langskomen waarmee de zwerfkatten kunnen worden gevangen.
  • Na het vangen van de zwerfkatten worden deze naar de dierenarts gebracht om deze te laten onderzoeken en indien gezond te laten steriliseren.
  • De kosten van het onderzoek en het steriliseren worden gedragen door het gemeentebestuur. (let op dit geldt enkel voor zwerfkatten)
  • De gesteriliseerde katten krijgen een knip in het oor.
  • De behandelde katten worden in hun omgeving teruggeplaatst.

Meer informatie:
Milieudienst Vital Swaelen